• mooi ! https://t.co/4vHLGQpmi9

Wedstrijdontwerp Cohousing Kortrijk

Project
Wedstrijdontwerp Cohousing Kortrijk

Jaar
2014

Klant
Cohousing Kortrijk

Locatie
Kortrijk

Extra info
groene open ruimte - groen daken als buffer voor regenwater - extensieve groen daken als moestuin - WKK-centrale - PV-installatie - bio-ecologisch materiaalgebruik (CLT-bouwwijze)

Cohousing Kortrijk deed een oproep om een site in Kortrijk te bestemmen voor cohousing en vorm te geven.
I.s.m. Ryde-architecten stelden we ons project voor aan de Cohousing-groep Kortrijk. Het project blijft sterk verbonden met en gericht op het omliggende stadweefsel. Het volume in de Zwevegemsestraat loopt op van twee naar vier bouwlagen. Het speelt hiermee in op de verkeersstromen, oriëntatie en stedenbouwkundige haalbare hoogtes: hoog aan de drukke Zwevegemstraat, laag richting Prado-park. De verschillende volumes liggen rond een omsloten binnengebied. Op die manier wordt een cocon gecreëerd aan de binnenzijde en een uitnodigende buitenring.

Alle wooneenheden kijken uit op het common house en het binnenplein. Het common house bevindt zich bijna volledig op de gelijkvloerse verdieping. We creëren een transparante gelijkvloerse verdieping, met een gefilterde doorkijk op wat er zich binnen afspeelt. Op die manier is er visuele interactie tussen het common house en de straat mogelijk. Door de voorzetgevel in houten latten zal er meer zicht van binnen naar buiten mogelijk zijn dan omgekeerd.
Beelden door Ryde-architecten.