• mooi ! https://t.co/4vHLGQpmi9

Lekker GEC

Project
Lekker GEC

Jaar
1999-2014

Klant
GEC

Locatie
Gent

Architecten
arch. Alexis Versele
ir.arch Bruno Deraedt

De coöperatieve venootschap ‘GEC’ is een informatie- en dienstencentrum van verschillende organisaties met ecologische en sociale doelstellingen. Het gebouw doet dienst als demonstratiehuis van ecologische verbouwing en duurzame energietoepassingen. In 1999 kocht het GEC twee gebouwen aan het Koningin Maria-Hendrikaplein, recht tegenover het station Gent Sint-Pieters. Het pand was in goede staat, maar voldeed helemaal niet aan de bioecologische principes. Het project is in continue ontwikkeling. In de eerste fase is het gebouw klaar gestoomd met een aantal basis-comforteisen in ecologische uitvoering: HR gascondensatieketel (gemeenschappelijk voor kantoren en 2 appartementen), zonneboiler, isolatie en afwerking van de hellende daken met cellulose, luchtdichting en leemafwerking, leemafwerking in het restaurant. Fase 2 bestond erin om de twee aparte ingangen te laten samen smelten en het voorzien van een nieuwe gevel op het gelijkvloers zodat er meer eenheid tussen beiden gebouwen ontstond. De voorgevel werd er volledig uitgehaald en vervangen door grotere ramen in een mooie ritmiek met tussenin een verdiepte inkomsas die toegang heeft tot de 3 hoofdfuncties van het gebouw: het biologisch eethuis, de Oxfam wereldwinkel en kantoren op de verdiepingen. Ook hier werd aandacht besteed aan ecologisch materialen. Later kreeg het zomerterras een overkapping in metaal die als steun kan dienen voor begroeiing, die in de zomer de zon kan weren. Hieraan werd de buitenverlichting bevestigd en een wereldbol als symbool waar het GEC voor staat, het behoud van de aarde.