• mooi ! https://t.co/4vHLGQpmi9

Nieuwbouwwoning in houtskelet

Project
Nieuwbouwwoning in houtskelet

Jaar
2016: ontwerp

Locatie
Aalter

Architecten
BAST architects & engineers
projectteam: Patrick Seurinck, Line Beernaert, Bernard Bierten

16.212  In het ontwerp werd gestreefd naar een maximale compactheid. Dit komt zowel de bouwkost als de energie-efficiëntie ten goede. 
In veel woonwijken is de garage ’s zomers het publieke deel van de woning. Kinderen spelen er samen of fietsen van daaruit de wijk in. Je hebt sneller contact met buren of het is handig voor uitwisselen van materiaal. Aangezien garage verplicht in het volume onder te brengen is, werkten we deze uit als volwaardige ruimte.

Aansluitend aan de garage vind je de keukenberging en de wasplaats. Boven deze lagere ruimtes komen de berging en de ruime speelkamer als splitlevel. Boven de hogere leefruimtes komen slaapkamers en badkamer.

Door de leefruimtes hoger te maken krijgen we meer daglicht binnen en maken we deze ruimtes een stuk ruimtelijker. Het laat ons ook toe een doorzicht te creëren tussen de speelruimte en de leefruimtes. Om de circulatie zo compact mogelijk te houden en om de speelruimte bereikbaar te maken zonder in de leefruimtes te moeten komen werd er voor gekozen de trap in de hall te plaatsen. De trap plooit zich rond een open meubel, dat de souvenirs van alle mooie reizen herbergt.

De insprong aan de achter- en zijgevel creëert een rechtstreeks doorzicht van de zithoek naar de tuin achteraan. Tegelijk zorgt de oversteek voor zonnewering en extra privacy van het zuidelijke raam aan de eettafel. De overdekte buitenruimte die hierdoor gecreëerd wordt, is een mooi surplus.