• mooi ! https://t.co/4vHLGQpmi9

Prefab zorgwoning

Project
Prefab zorgwoning

Jaar
2018

Locatie
Zomergem

Architecten
BAST architects & engineers
Projectleider: Lode Goethals

17.245
Omwille van de steeds grotere impact van een aanslepende ziekte werd de reeds eerder geformuleerde nood aan een aangepaste woning voor een landbouwerskoppel plotseling heel dringend. De vraag naar een ontzorgend bouwproces en de wens om “kerst” in hun nieuwe woning te kunnen vieren werd vertaald in een bouwteamsamenwerking met partners die out-of-the-box durven denken.
Centraal in ons antwoord op de oorspronkelijke vraag staan enkele circulaire benaderingen. Er werd heel bewust gekozen voor de ontkoppeling van de site (verplaatsbaar omwille van ligging buitengebied), de structuur (STIDO), de technieken (BAO) en de indeling van de ruimtes (JUUNOO). Elk van deze aspecten heeft een andere doorlooptijd. Dankzij de ingecalculeerde aanpasbaarheid en verplaatsbaarheid creëren we een bouwconcept met waardebehoud op lange termijn en met een heel korte uitvoeringstermijn (4 weken).
Tussen de zuidgevel van de woning en het bestaande melkhuis ontstaat een privaat en zuid-westelijk terras, gekoppeld aan de keuken, leef- en eetruimte. De herindeelbare kamers bevinden zich aan de noordelijke straatzijde. Een centraal gepositioneerde ‘box’ bevat alle technieken en een badkamer en verdeelt de open ruimte in keuken, leef-, speel- en bergruimte. De schakelaars werden bewust draadloos voorzien. De stopcontacten en datapunten zitten verwerkt in de aanpasbare indeling, dus niet in de luchtdichte buitenwanden. Daarnaast zijn er designrails op de plafonds gemonteerd, waarop verlichtingspunten en stopcontacten ge(her)positioneerd kunnen worden.
De gevels zijn met hun verdiepingshoge ramen, verticale houten gevelbekleding, horizontale banden in vezelcement en zichtbare regenwaterafvoeren een architecturale uitzuivering van de proceslogica van de prefabunit.
Dankzij een compactagregaat, balansventilatie, luchtverwarming en (nog te installeren) PV-panelen zal het E20 streefdoel bekomen worden. Hier kan het zeer snelle bouwproces gevolgd worden.