• Relatie tussen groen en luchtvervuiling wetenschappelijk onderzocht : https://t.co/HI2zWRXq0V via @demorgen

Nieuwbouwwoning in CLT

Project
Nieuwbouwwoning in CLT

Jaar
2015-2017

Locatie
Zwijnaarde

Architecten
BAST architects & engineers
projectteam: Patrick Seurinck en Line Beernaert

15.217 Work in progress.
De woning wordt opgetrokken in een nieuwe verkaveling in Zwijnaarde en ligt in een rustige omgeving. Bij het ontwerpen van de woning hadden we bijzondere aandacht voor (door)zichten, lichtinval en de functionele indeling van de ruimtes, waardoor een logisch, geometrisch geheel ontstond.
De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is gebaseerd op de vorm van een tienhoek, waardoor het mogelijk werd om alle leefruimtes (de keuken, de eetruimte en de zithoek) naar de tuin te oriënteren. Evenwijdig daarmee, aan de voorkant van de woning, worden de functies ondergebracht met een meer gesloten karakter: berging, toilet, bureau, inkomhall.
Via de trap naar de eerste verdieping, heb je eerst toegang tot een splitlevel. Hierdoor ontstaat contact met de leefruimtes en krijg je een doorzicht naar de tuin.
Het volume van de eerste verdieping volgt bepaalde lijnen van de gelijkvloers, waardoor het hele gebouw structureel een logisch geheel vormt.
De structuur is opgebouwd uit Cross Laminated Timber (massief, kruiselings verlijmd hout). Dit heeft het grote voordeel dat het zichtbaar kan gelaten worden en dus geen extra afwerking nodig heeft. Zo zal het hout van het plafond naadloos overlopen in de luifels buiten.
Qua vormentaal werd inspiratie gehaald bij de Japanse architectuur: Eerlijke en robuuste materialen zoals beton en hout worden gecombineerd met de luifels, die naast z’n dienst als zonwering, ook voor de nodige rust en horizontaliteit zorgen.