• Relatie tussen groen en luchtvervuiling wetenschappelijk onderzocht : https://t.co/HI2zWRXq0V via @demorgen

Van koeiestal tot bio-educatieve ruimte

Project
Van koeiestal tot bio-educatieve ruimte

Klant
Feniks vzw

Locatie
Avelgem

Architecten
arch. Alexis Versele

D2025 Het gebouw bestaat uit twee delen die verbonden worden door een zonnecapterende inkom-as: een wintertuin. De wintertuin fungeert als algemene inkom en tochtsas naar de verschillende ruimtes. De beglazing fungeert als passieve zonnewarmtecollector. Links van de wintertuin zijn er twee educatieve ruimtes voorzien. Rechts een atelier en kantoor. Het werk werd verricht door heel wat vrijwilligers. De duurzaamheidsprincipes zijn demonstreerbaar, waardoor het gebouw een educatieve waarde bevat.

Er werd rekening gehouden met de 4 pijlers van duurzaam bouwen:
-De ruimtes zijn flexibel: vandaag rekening houden met de noden van morgen
-Zuinig omspringen met energie: isoleren, aandacht voor zonne-energie en milieuvriendelijke verwarmingsenergie
-Ventilatie met warmterecuperatie
-Het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen (kalkzandsteen, grenen, gerecupereerde dakpannen)