• mooi ! https://t.co/4vHLGQpmi9

Renovatie van hoeve tot lage-energie woning

Project
Renovatie van hoeve tot lage-energie woning

Jaar
2007

Locatie
Sint-Gillis-Waas

Architecten
ir.arch. Bruno Deraedt

07.227 De oorspronkelijke toestand bestond uit een woning en een schuur die in één aansluitend volume waren gehuisvest. De beste optie om deze woning te renoveren, bestond erin om het bestaande woongedeelte te behouden. Zo konden de eigenaars er blijven wonen tijdens de verbouwing, en kon dit deel van de woning nadien dienst doen als “goedkope en degelijke” berging en hobbyruimtes. Indien we de woning hadden moeten aanpakken had dit veel inspanningen gekost op vlak van ruwbouw en oplossen van vochtige muren. Vervolgens werd de oude schuur open gemaakt aan de achterzijde en in de resterende muren in U-vorm werd een nieuwe woning geschoven in bio-ecologisch houtskeletbouw. De oude muren dienen dan enkel te functioneren als parement en niet langer als dragende schil. De woning is bovendien aan de zuidwest-zijde open getrokken met vide en patio zodat er licht tot diep in de woning kan vallen en er op terras kan gezeten worden uit de wind. Het is een vrij compacte woning met hoog comfort die, dankzij de vele handen van deze zelfbouwers en familie, resulteerde in een prachtig project.