• Relatie tussen groen en luchtvervuiling wetenschappelijk onderzocht : https://t.co/HI2zWRXq0V via @demorgen

Dierenasiel Koksijde

Project
Dierenasiel Koksijde

Jaar
2009-2015

Locatie
Koksijde

Architecten
BAST architects & engineers
arch. F.De Medts
arch. M. Dillissen

Extra info
Regenwaterrecuperatie / Warmtepomp / Groendak / Waterzuivering

09.230 Gewonnen wedstrijdontwerp. De vraag om de toegang tot het dierenasiel laagdrempelig te maken, kreeg bij ons bijzondere aandacht. De keuze voor een open constructie in cirkelvormige opstelling maakt het organiseren van buitenactiviteiten (tentoonstellingen, zomervergaderingen, klasbezoek,etc.) mogelijk en stimuleert het sociale contact. Tezelfdertijd wordt het overstekende dak, dat als luifel dienst doet, geschraagd door dit paviljoen. Hierdoor ontstaan zowel schaduwplekken als zonnige plaatsen. De binnenruimte van het dierenasiel bestaat uit een centrale ruimte, waarin diverse functies zijn samengebracht. Dankzij compartimentering kunnen deze ook los van elkaar functioneren en biedt het flexibiliteit naar de toekomst toe.


De centrale vleugel wordt opgericht volgens de passiefhuisstandaard. De dierenverblijven, gekoppeld aan het centrale gebouw, zijn ingebouwd in een berm en zijn erop gericht de dieren een natuurlijke omgeving te geven. Tezelfdertijd werken de grasdaken goed als akoestische en thermische isolatie. Deze buffer zorgt voor een aangenaam klimaat in zomer en winter. Enkele andere maatregelen worden getroffen, zodat we een nul-energieconcept kunnen ontwikkelen. Het warmwater en de verwarming zullen gegenereerd worden door een warmtepompinstallatie, het regenwater wordt gerecupereerd voor interne doeleinden en door de glasvlakken naar het zuiden laag te houden, creĆ«ren we automatisch een zonnewering dewelke een koelinstallatie moet vermijden.